Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Zienderogen Beter
Zienderogen Beter Nieuwsbrief - Januari 2013      
Zienderogen Beter

Terugkijken en vooruit blikken


Voor alle lezers, vaders en moeders, leerkrachten, kindertolken een heel goed jaar gewenst. Oud en nieuw is vaak een moment van reflectie. Terugdenkend voel ik dankbaarheid. Ooit een vastgelopen, ongelukkige moeder, die door een ingeving zowel zichzelf als haar zoon gelukkig maakte en daarna nog vele anderen. Er kwam zoveel bijval van heel verschillende kanten. Lezers, cliënten, gezinnen, hulpverleners, onderwijzers, medewerkers, redacties ... Het is een enorme gemeenschap van mensen waardoor het Fluisterkind volwassen is geworden en de wereld in trekt.

Vooruitkijkend zie ik de tijd dat Het Fluisterkind zijn rechtmatige plaats zal hebben in het hulpverlenersveld, dat het beschikbaar is voor wie het nodig heeft en het de gewoonste zaak van de wereld geworden is om een kind te helpen door zijn ouders te helpen. Daarvoor is er nog het een en ander te doen ... Het fluisterkind gaat nu nog vele deuren voorbij, waar het zo veel goeds kan doen. Ik hoop dat het wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit zal bijdragen aan de erkenning in een bredere kring, evenals aan vergoedingen waardoor de toegankelijkheid wordt vergroot. Dat is een wens waar ik graag - samen met u - aan bijdraag. Met dank en dankbaarheid, Janita VenemaOndertitel bij PresentChild


Zoals u wellicht weet zal Het Fluisterkind tegen de zomer PresentChild gaan heten. We zijn intern nog bezig met een passende ondertitel bij de naam en aangezien u - als ouder - eigelijk de expert bent, willen we u ook de kans geven uw mening te geven. Mail ons welke van de onderstaande zinnen u het meest in uw hart aanspreekt. Onder de mailers verloten we het boek 'Het Fluisterkind' of - als u die al heeft - een boekenbon van 25 Euro. Wanneer u een eigen suggestie voor een ondertitel inzendt, die uiteindelijk dé ondertitel van het Fluisterkind wordt, dan ontvangt u een bon van 100 Euro en een mooi bos bloemen! Misschien goed om te weten dat Present vele mooie betekenissen heeft: een kado, nu, aanwezig, voorstellen. Je kind, zoals het nu aanwezig is, presenteert je een geschenk! Dat is de essentie van de methode. Onze mailbox staat open!

1. PresentChild, goud voor gezinnen

2. PresentChild, werkt in het hart van gezinnen

3. PresentChild, het geschenk van kinderen voor hun ouders

4. PresentChild, een waardevol geschenk voor het hele gezin

5. PresentChild, de groeikracht die kinderen in ons wakker maken

6. PresentChild, het persoonlijke geschenk van je kind voor jou

7. PresentChild, neem het geschenk van je kind in liefde aanInformatie-bijeenkomsten Het Fluisterkind

Bezoek de site om u aan te melden voor een bijeenkomst uit de agenda of doe een aanvraag om een kindertolk te laten komen. Agenda:

Eindhoven, op zaterdag 5 januari aanstaande! Of Nuenen, maandag 14  januari, Woerden, zaterdag 2 maart, Enschede, vrijdag 12 aprilOudercursussen 'Het FLuisterkind'

Neem je agenda mee naar de website en maak nu al vast een goed voornemens waar. Schrijf je in voor de oudercursus samen met vriendin of partner.

Eindhoven, maandag 14 januari,  Amsterdam, vrijdag 18 januari, Nuenen, zaterdag 19 januari, Eindhoven, zaterdag 23 januari, Amsterdam, vrijdag 1 februari, vervolgcursus Fluisterkind® Partnersteun, Lunteren, zaterdag 16 februari en 2 maart, Boxtel, woensdag 13 maart, Amsterdam, zaterdag 16 maart, Zwolle, vrijdag 22 maart, Zwolle, vrijdag 19 april.Moeilijk concentreren


Moeder komt voor haar 12 jarige zoon: haar oudste, meest gevoelige, van oorsprong vrolijke kind. Het baart haar zorgen dat hij “een stuk concentratie mist op school waardoor hij zijn werk niet kan onthouden. Hij let niet op, is druk bezig zich te manifesteren. Ik zit hem op z’n nek, omdat ik graag controle heb én omdat ik het erg voor hem zou vinden als hij zou mislukken.” Ook raakt het haar dat hij vooral thuis zijn vrolijkheid kwijt lijkt te zijn. “Buitenshuis geniet hij gewoon van het leven en heeft plezier. Thuis voelt ie de druk van mij.”

Vertaald en wel zit ze haar eigen, van oorsprong gevoelige, vrolijke stukje teveel op haar nek. Ze mist de concentratie op ‘de lessen’ in háár leven, haar eigen vrolijkheid die kwijt is geraakt. Haar zoon nodigt haar uit meer te genieten van haar leven, plezier te maken en zich zo te manifesteren. In plaats van zichzelf zo onder druk te zetten naar de normen van de buitenwereld.

“Het kindertolktraject heeft mij inzicht gegeven in hoe de situatie was. Toen ik besloot mijn aandeel op te pakken kwam er letterlijk en figuurlijk meteen weer beweging. Zoonlief kwam naar me toe en gaf me een dike kus.” Het kleine meisje dat moeder ooit was bleek behoorlijk wat meegedragen te hebben op haar nek. Ik voel me nu losser, weer ontzettend gelachen, heerlijk! Het heeft ons ook gebracht dat ik mijn zoon niet zo op de huid meer zit en me meer bezig houd met wat ik leuk vind. Ik mag meer mijn eigen gang gaan. Toen ik me dat echt, echt, bewust werd kwam er weer een liefdevolle sfeer in huis.”

Ingestuurd door kindertolk® Nadine Schartz te HarmelenOnderwijsdagen 'Samen leren, samen leven'


Op 28 maart zal op de ZMLK school Herman Broeren in Delft het hele team van 60 mensen de ouderwijsmodules ondervinden onder leiding van 4 kindertolken. Een goed voorbeeld doet goed volgen! Plan ook één of twee dagen om methode Het Fluisterkind te beleven. Er is keuze genoeg of u doet een aanvraag op lokatie. Lees op de website meer over de modules en schrijf u zelf of uw team in!

Modules 1 - 4: Alkmaar, do 17 januari, Zwolle, vr 25 januari, Weert, do 28 februari, Boxtel, vr 15 maart, Amersfoort, ma 18 maart, Alkmaar, vr 12 april, Zwolle, vr 24 mei.

Modules 5 en 6: Alkmaar, do 7 februari, Zwolle, vr 1 maart, - Weert, do 28 maart, Amersfoort, ma 15 april, Alkmaar, vr 24 mei, Zwolle, vr 7 juni.
Internationale 'Training tot Kindertolk'


Dit jaar zal er voor het eerst een internationale, Engelstalige 'Training tot Kindertolk®" gegeven worden, in Nederland. Mocht u in uw kring mensen kennen die hulpverlener zijn in het buitenland en die mogelijk graag kindertolk zouden willen worden, wilt u ze dan attenderen op dit bericht? Ze kunnen een kijkje nemen op de Engelse pagina's op de website over de training.Happy Kids van Sella van de Griend


Het boek beschrijft de HAPPY-methode om ouders meer plezier te laten beleven aan het ouderschap en kinderen meer zelfvertrouwen te geven. De HAPPY-methode maakt gebruik van dagelijkse situaties om met eenvoudige veranderingen het zelfvertrouwen van je kind te versterken en jullie leven mooier te maken. Het resultaat? Happy kids. Je kind voelt zich lekker en kan zelfstandig taken volbrengen, nieuwe uitdagingen aangaan, respectvol met anderen omgaan, samenwerken en vooral plezier hebben en HAPPY zijn. Bovendien wordt jullie band sterker en je gezinsleven harmonieuzer. Het is een belangrijk werk omdat ouders de basis leggen voor zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig & gezond leven!Ter harte nemen

Het geluk dat je vindt, is anders dan het geluk dat je zoekt - Bettie Cantineau


Zienderogen Beter

Het Fluisterkind - Leren luisteren naar wat je kind over jouw leven te vertellen heeft.
Initiator: Janita Venema. Mail | Fluisterkind.nl


Zienderogen Beter
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier | Afmelden