Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Zienderogen Beter
Zienderogen Beter Nieuwsbrief - November 2012      
Zienderogen Beter

Kinderwensen die uitkomen


Als je kind telkens hetzelfde vraagt ... en jij wil het niet geven of je denkt: waarom wil ze/hij nou juist dit hebben? Neem dan eens de tijd om er bij stil te staan of het misschien een boodschap voor jou is. Ik herinner me een moeder wiens dochters grootste wens een paard was. Dat was financieel uitgesloten en ook was er geen plaats voor een paard. Toch bleef dochterlief deze wens koesteren. Ik vroeg moeder er meer over te vertellen.

Ze antwoordde: "Ze wil geen verzorgpaard, geen les op een manegepaard waar anderen ook op rijden, ze wil gewoon iets heel groots dat leeft en dat helemaal alleen van haar is". Moeder bleek een kind te zijn uit een heel groot gezin, helpen en zorgen was indertijd het motto en nu wou ze - onbewust - niet langer verzorgen of iets delen, haar diepste wens (op dit moment) was een leven helemaal alleen voor zichzelf! Dat leek haar echter even onhaalbaar en egoïstisch als het privepaard van haar dochter.

Toen moeder het echter voor wáár aan kon nemen, werd de wens van haar dochter van de ene op de andere dag realistisch. Er diende zich iemand aan met een prachtig aanbod om het paard te delen toen was het zo geregeld. Aan u de vraag: was de kinderwens van dit meisje een paard of een verandering bij haar moeder? Misschien wel beide!Informatie-bijeenkomsten over 'Het Fluisterkind®'

Oldenzaal, zat. 3 november; Uden, zo. 4 november; Woerden, ma. 5 november; Nijkerk, ma. 5 november; Maassluis, ma. 12 november; Kleve (Duitsland), do. 22 november; Woerden, ma. 26 november; Kaulille (Bocholt, Belgische Limburg), di. 11 dec.

Kijk op de site voor meer info en/of opgave.Dagen voor onderwijzend personeel


De onderwijsmodules 'Samen leren, samen leven' maken duidelijk wat kinderen te vertellen hebben over hun opvoeders, zowel thuis als op school. Wilt u als onderwijzer of leraar daar meer van weten, kom dan alleen, met uw collega of als schoolteam naar een van de onderwijsdagen in het land. Wanneer het een team kunnen we uiteraard ook op locatie komen. 

Modules 1 t/m 4: Deventer op vrijdag 30 november,

                             Reeuwijk op vrijdag 14 december

                              Alkmaar op donderdag 17 januari en op vrijdag 12 april.

 

Modules 5 en 6:    Baarn: vrijdag 23 november

                              Alkmaar, op donderdag 7 februari en 24 mei, 

                              Noord Brabant op vrijdag 15 maart

Lees op de website meer over de modules of meld uw schoolteam aan!Oudercursussen 'Het Fluisterkind®'

Herfst is een mooie tijd om eens lekker - samen met vriendin of partner - op cursus te gaan. Er is volop keus:

Amsterdam, zat. 3 november; Zoetermeer, do. 8 november; Leiden, zat. 10 november; 's Heerenbroek,  vr. 16 november; Lunteren, zat. 17 november; Weert, vr. 23 november; Den Bosch, ma. 26 november; Lunteren, zat. 8 december; Heerlen, zat. 15 december; Boxtel, woe. 13 maart 2013.

Kijk op de website voor het programma, meer info en/of aanmelding. Lees ook de mooie reactie van moeder Sandra onderaan deze nieuwsbrief.Moeilijk concentreren


Moeder komt voor haar 12 jarige zoon: haar oudste, meest gevoelige en van oorsprong vrolijke kind. Het baart haar zorgen dat hij "een stuk concentratie op school mist waardoor hij zijn werk niet kan onthouden. Hij let niet op maar is druk bezig zich te manifesteren”. “Ik zit hem steeds op z’n nek, omdat ik graag controle heb én omdat ik het erg voor hem zou vinden als hij zou mislukken.”, zegt ze. Ook raakt het haar dat hij vooral thuis zijn vrolijkheid kwijt lijkt te zijn. “Buitenshuis geniet hij gewoon van het leven en heeft plezier. Thuis voelt ie de druk van mij.”


Vertaald zit ze haar eigen, van oorsprong gevoelige, vrolijke stukje teveel op haar nek. Concentreert ze zich niet op ‘de juiste dingen’ in haar leven. Waardoor ze haar eigen vrolijkheid op dit moment kwijt is. Haar zoon lijkt haar uit te nodigen meer te genieten van haar leven, plezier te maken en zichzelf te manifesteren. In plaats van zichzelf zo onder druk te zetten naar de normen van de buitenwereld.


“Het kindertolktraject heeft mij inzicht gegeven in hoe de situatie was. En op het moment dat ik besloot mijn aandeel op te pakken veranderde de situatie en kwam er letterlijk en figuurlijk meteen weer beweging. Het ging al stromen op het moment dat ik jou mailde: mijn zoon kwam naar me toe en gaf me een dikke, intense kus.” Moeder is onder begeleiding aan de slag gegaan met háár thema en het bleek dat het kleine meisje wat zij ooit was behoorlijk wat had meegedragen op haar nek.

“Ik voel me nu losser, weer ontzettend gelachen op vakantie, heerlijk! Het heeft ons met name gebracht dat ik hem niet zo op de huid meer zit en me meer bezig houd met wat ikzelf leuk vind. Ik mag echt, echt, meer mijn eigen gang gaan. Toen ik me dat bewust werd kwam er weer een harmonieuze liefdevollere sfeer in huis." Ingestuurd door kindertolk Nadine Schartz te Harmelen.Kinderwens hébben


Veel besluiten die genomen worden in de vruchtbare leeftijd zijn onomkeerbaar en weinig thema's raken een mens zo diep als dat van het wel of niet kinderen krijgen. In dit boek van Jeanne Meijs komen ook vragen aan de orde als: Kun je een zin ontdekken in het komen of wegblijven van een kind? Is een miskraam werkelijk mis? Wát en vooral wie spreekt er een woordje mee rondom al deze vragen?

Jeanne Meijs schrijft over deze thema's in heldere, goed leesbare taal, aangevuld met aangrijpende voorbeelden uit de praktijk.Ter harte nemen


Moeder Sandra na de oudercursus: "Ik ben tot in mijn ziel geraakt door hetgeen ik heb geleerd en ontdekt. Ik keek Finn aan en zag ineens een heel ander kind. Wat een bijzondere ervaring. Een mooi gesprekje tussen Finn en mij wil ik graag delen.

Finn: "Mama, zie jij je eigen ogen?",

Ik: "Nee natuurlijk niet, dat kan niet",

Finn:  "Dat kan wel, als ik naar jouw ogen kijk zie ik mezelf en als je naar mijn ogen kijkt zie jij jezelf!"

"Wonderlijk, na zo'n intensieve beleving."


Zienderogen Beter

Het Fluisterkind - Leren luisteren naar wat je kind over jouw leven te vertellen heeft.
Initiator: Janita Venema. Mail | Fluisterkind.nl


Zienderogen Beter
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier | Afmelden