Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Zienderogen Beter
Zienderogen Beter Nieuwsbrief - Maart 2012      
Zienderogen Beter

De waarde van de gevoelsoefening voor ouders


Als kindertolken komen we er steeds meer achter hoe belangrijk de gevoelsoefening voor ouders is. Bij deze oefening leer je om een lastige - weerkerende- situatie waarin je je met je kind bevindt terug te brengen tot een gevoel in je lichaam en dat fysieke gevoel simpelweg waar te nemen (voor wáár aan te nemen) en dan ook nog vanuit liefde te verwelkomen i.p.v. het weg te stoppen of er mee in gevecht te gaan etc.

Stel, je hebt als ouder heel vroeg in je leven geleerd om een gevoel van bijv. onmacht of angst weg te zetten om te kunnen overleven, dan is elke daad van je kind die deze gevoelens op zouden kunnen roepen onaangenaam, het roept een 'nee' in je op. Vaak grijp je dan in, je kind mag iets niet doen, maar snapt eigenlijk niet waarom .... Als je daarentegen in staat bent om jouw gevoel te kunnen verdragen, dan doe je daar zowel je kind maar ook jezelf een heel groot plezier mee.

Op de homepage van de website vind je een link naar een MP-3 bestand waarmee je de de gevoelsoefening kunt doorlopen. Wanneer je nu ergens mee zit, doe dan ook nú de oefening.Oudercursussen 'Het Fluisterkind®'

In maart 2012:
- Breda, 3 maart, eendaagse oudercursus door Karin Gjaltema en Mariëlle Hassing
- Zoetermeer, 7 maart e.v., vier woensdagavonden door Janet Veen 
- Lunteren, 5 en 9 maart (2 daagse) of 19 en 23 maart (2 daagse) Jolanda Grosjean
- Culemborg, 20 maart, eendaagse oudercursus door Ron Wiebolt
- Leiden, 24 maart, eendaagse oudercursus door Maria de Graaff
- 's-Heerenbroek, 30 maart eendaagse oudercursus door Geralda Kooi

Oudercursussen in de volgende maanden staan vermeld op de website.Schaamte


Onderweg vertelt een collega mij hoe haar dochter zonder dat ze dit had gemerkt ongesteld was geworden. Het is haar jongste dochter die als eerste ongesteld is geworden, terwijl ze nog maar elf is. Mijn collega was er later achter gekomen en had er met haar dochter over gesproken. Haar dochter voelde zich zeer beschaamd en wilde dat ze het aan niemand vertelde. Mijn collega zei dat ze het wel aan haar (ex) partner wilde vertellen omdat ze dat was.

Nadat ze dit verteld had, vroeg ik haar of ik haar terug mocht geven, wat ik hoorde. Ik vroeg of het zo zou kunnen zijn dat ze als kind in een vrij jonge fase al vrouwelijke eigenschappen heeft moeten ontwikkelen, waar ze zich voor de buitenwereld voor schaamde. Mijn collega keek me aan alsof ze door de bliksem getroffen was, ze verschoot van kleur en bleef maar herhalen:”Dát is het, dat is het!” Ze had al heel vroeg in haar jeugd vrouweiijke verantwoordelijkheden t.a.v. haar eigen moeder gekregen, omdat die ziek was en uiteindelijk ook is overleden. Ze had de zorg in het gezin overgenomen, terwijl ze eigenlijk liever met andere dingen bezig was geweest. Dat was haar schaamte naar buiten toe, omdat ze liever naar haar vriendje/vrienden toe ging dan dat ze die zorg op zich nam.

Het sloeg er in als een bom, ze was zich niet bewust dat ze dit zó gedragen had en had weggestopt wat het allemaal met haar gedaan had. Ze wist nog maar heel weinig, zei ze, over haar jeugd. Hooguit flarden. Het kwam weer terug via dit voorval. Ze was erg blij en onder de indruk wat het vertalen van haar dochter haar over haarzelf en haar geschiedenis leerde. Wat het voor haar dochter gaat betekenen zal de tijd leren, voor moeder was dit in ieder geval nu al een enorme eye-opener.  Lianne Kortleve, kindertolk uit Den HaagInformatiebijeenkomsten 'Het Fluisterkind®'

Maart 2012:

- Eindhoven, 12 maart, maandagavond door kindertolk Paula God.
- Harmelen of Woerden, 19 maart, 19.30 uur workshop door Nadine Scharz
- Utrecht, 21 maart, workshop door kindertolk Lia van Kooten

Andere informatie-bijeenkomsten in volgende maanden kunt u vinden op de websiteOnderwijsmodules


Om de koppeling tussen scholen en kindertolken gemakkelijker te maken, hebben we de vorige keer 10 pilots met de onderwijsmodules 'Samen leren, samen leven' in de aanbieding voor de helft van het gebruikelijke tarief. Nu 500-750 Euro per dag (afhankelijk van de groepsgrootte en het aantal trainers). Het is nog steeds mogelijk om hiervoor te opteren.  We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

Voor wie is dit aanbod? Voor schoolteams (of delen daarvan), voor overkoepelende onderwijsorganisaties en/of individuele leerkrachten die bereid zijn om ergens op een centrale locatie samen te komen. In ruil voor deze aanbieding vragen we de deelnemers om na afloop mee te werken aan een evaluatie van de scholingsdag.

Meer informatie over de onderwijsmodules vind u op de website. Hebt u belangstelling, dan kunt u zich per mail melden.Boekentip: De ontknooping


Over de helende rol van ongewenste emoties

Op zoek naar de natuurlijke weg van een negatieve naar een positieve spiraal, merkte Marinus Knoope op dat zogenaamd negatieve emoties in feite gezonde prikkels zijn die, als je ze toelaat en ermee speelt, juist die kracht blijken te bevatten die je op dat moment nodig hebt. Als je moe bent en je doet moe dan rust je uit. Als je gilt in de achtbaan dan is het lekker spannend. Als je speelt dat je boos bent straal je gezag uit. En als je depressief bent en je stapt in de leegte dan ontmoet je daar de zin van je bestaan.

Knoope ontdekte hij dat iedere emotie een natuurlijke tegenhanger heeft. Als paar geven zij sturing aan een van de vele ogenschijnlijk onoplosbare tegenstellingen die ons leven rijk is. Geef en neem. Stuur en volg. Idealiseer en wees reëel. Pas je aan en wees jezelf. Onze zogenaamd negatieve emoties blijken met elkaar een ingenieus innerlijk navigatiesysteem, dat ons de weg wijst naar een scheppend, waardevol en vervullend leven.In dit boek beschrijft Marinus Knoope hoe er achter elke negatieve emotie een authentieke kwaliteit schuil gaat. Deze kun je herkennen door niet over de emotie te praten maar deze echt te doorvoelen. Het gaat niet om het loslaten van de emotie maar juist het verwelkomen ervan. Aan deze emotie transformatietechniek komt dus geen woord te pas. Het proces is non-verbaal maar kan soms wel luidruchtig zijn. Fysiek moet de betreffende emotie doorvoeld en doorleefd worden. De gestolde energie komt op deze manier weer in beweging - Auteur: Marinus KnoopeTer harte nemen


Als je je kinderen dwingt,
 raken ze uit hun evenwicht.

Als je hen van hot naar her sleept,
 zullen ze nergens terechtkomen.

Als je de schijnwerpers op hen richt,
 zullen ze blind worden voor hun eigen licht.

Als je hen naar jouw idealen probeert te modelleren,
 zullen ze hopeloos mislukken.

Als je wil dat je kinderen opbloeien,
 waak dan over hun veiligheid
en laat hen vervolgens los.

Uit: Tao Te King voor ouders.


Zienderogen Beter

Het Fluisterkind - Leren luisteren naar wat je kind over jouw leven te vertellen heeft.
Initiator: Janita Venema. Mail | Fluisterkind.nl


Zienderogen Beter
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier | Afmelden