Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Zienderogen Beter
Zienderogen Beter Nieuwsbrief - Juli 2012      
Zienderogen Beter

'Het Fluisterkind®' is volwassen!


18 jaar na mijn persoonlijke Fluisterkind-ervaring met mijn zoon (zie boek), is ook de methode 'Het Fluisterkind®' volwassen geworden. We hebben ontdekt, doorontwikkeld, geslepen, therapeuten opgeleid tot kindertolken® in Nederland, en in België. Zij geven consulten en sommige van hen ook oudercursussen. Er zijn modules voor het onderwijs ontwikkeld: een grote groep tweede opvoeders! Zowel ouders als kindertolken zijn erg enthousiast over wat ze kunnen bereiken met de methode.

En toch is er ook nog veel onbekendheid en onwetendheid. Wij merken dat cliënten die - eenmaal in de praktijk zijn - open staan en enthousiast zijn, maar we weten ook dat er vele zijn die met koudwatervrees voor de deur blijven staan. We merken dat de echt grote media en grote organisaties in het veld van de (jeugd)gezondheidszorg nog niet bereikt zijn. Soms door onbekendheid, soms juist doordat ze een bepaald (onjuist) beeld hebben of het gewoonweg niet kunnen geloven dat kinderen gezond en gelukkig kunnen worden door met hun ouders te werken!

Maar eenmaal kennis gemaakt met de methode, dan ontstaat het enthousiasme. We roepen u op om dit enthousiasme met anderen te delen: met ouders, op school, bij redacties, artsen, consultatiebureau's, pabo's, medewerkers van Jeugd en Gezin, GGZ etc. En ja, ook graag tijdens uw vakantie!Internationalisering: PresentChild® method


Een ander aspect van de volwassenheid van 'Het Fluisterkind®' is de internationalisering van de methode. Het succesvolle boek over de methode Het Fluisterkind is vertaald in het Engels onder de naam: PresentChild®. (boek bestellen)

Niet langer 'fluisteren' maar aanwezig zijn! We zijn afgestapt van het 'fluisteren', omdat het een beeld oproept van het inzetten van mediamieke gaven, terwijl wij methodisch werken: met taal, met het verhaal van een ouder over zijn kind. Present betekent: nu, aanwezig, het kado en presenteren. Met andere woorden: onze echte kinderen, zoals ze nu aanwezig zijn, hebben een kado voor ons. Ze presenteren ons iets waardevols: het kind dat in ons aanwezig is.

Over enige tijd zal ook in Nederland de naam PresentChild® gevoerd gaan worden. We informeren u zodat u vast kunt wennen en het door kunt vertellen. En ja, graag ook in uw vakantie!Training tot Kindertolk® (in NL en België)


Er hebben al weer vele intake-gesprekken plaatsgevonden voor de Training tot Kindertolk® van 2012-2013 die eind september van start gaat. Op dit moment zijn er in alle groepen nog enkele plaatsen. Mocht je overwegen om na de zomer de training te willen doen, dan is het raadzaam om nu vast in te schrijven zodat jouw intakegesprek begin september ingepland kan worden. Zo kun je op dit moment bewerkstelligen dat er straks na de zomer nog een plaatsje voor je is in de training. Joke Nieland, deelnemer van het afgelopen seizoen en inmiddels kindertolk® in Groningen noemt het 'De ontwikkeling van de eeuw'.Zonder Ritalin door het leven


Een moeder vertelt zes maanden na de behandeling: “Mijn zoon Lars was een kind dat niet bij de taak kon blijven en vooral gefocust was of alles wel eerlijk was volgens zijn beleving. Hierdoor kon hij niet goed met school mee en was hij vaak extreem boos. Een team van gedragswetenschappers indiceerden een vorm van autisme en ADHD. Ritalin zou wonderen doen. Ik vond dit veel te snel en gemakkelijk gaan. Hoe zou ik later zijn medicijngebruik naar hem kunnen verantwoorden, als ik niet meer uitgeprobeerd zou hebben?  De methode 'Het Fluisterkind' sprak mij aan. Mogelijk kon Lars mij vertellen wat er aan de hand was?
 
Het werd snel duidelijk dat ik nog veel problemen had met het verwerken van weinig aandacht en geborgenheid van mijn moeder. Dat gevoel had ik geleerd te onderdrukken. Na het overlijden van mijn moeder had ik een groot gevoel van 'niet eerlijk'. Ik heb tot aan haar dood namelijk gedacht dat de aandacht voor mij nog zou komen. Lars heeft dit aangevoeld en letterlijk maandenlang 'niet eerlijk' geroepen om werkelijk alles wat je maar kon vergelijken! Daarom had hij  extreem boze buien. Ik heb ik het verdriet over het feit dat ik weinig aandacht en geborgenheid heb gekregen van mijn moeder weer vrij kunnen uiten. En vooral heb ik geleerd om de moeder in mezelf te vinden die aandacht en geborgenheid geeft en eerlijk is en blijft voor het ‘kind in mij’.

Dit alles gaf langzaam maar zeker een grote ommezwaai in het gedrag van Lars. Hij kwam steeds beter in zijn vel te zitten en werd een tevreden kind. Sindsdien heeft hij geen extreem boze bui meer gehad. Lars kan nu zonder Ritalin taakgericht en tevreden door het leven gaan. Ik ben daar zo blij mee!  Mijn hele gezin is in balans geraakt dankzij de hulp van Dorothee. Karin, moeder van Lars. Reactie ingestuurd door kindertolk® Dorothee Helmert in Nijmegen.Oudercursussen 'Het Fluisterkind

- 's Heerenbroek, 6 juli, eendaagse oudercursus door Geralda Kooi
- Amsterdam, 6 juli, eendaagse oudercursus door Corinne van Ravels
- Weert, 1 september, eendaagse oudercursus door Meta Kierkels
- Amsterdam, 7 september, eendaagse oudercursus door Corinne van Ravels
- Boxtel, 3 woensdagochtenden v.a. 12 september door Karin Tooren

Inschrijven kan via de website of door u bij de desbetreffende kindertolk te melden: klik op de naam van de kindertolk die de cursus leidt.Onderwijsdagen na de zomer

We merken dat er vanuit het onderwijs veel belangstelling is voor de methode. Op vrijwel elke school is er één / zijn er enkele leerkrachten. Speciaal voor hen zijn er deze dagen, samen met gelijkgestemden. Een feest van herkenning. Het Fluisterkind maakt nauwkeurig en methodisch gebruik van spiegelen, adhv taal. Het maakt heel nauwkeurig duidelijk wat kinderen willen vertellen over hun ouders en de school. Voor de planning na de vakantie willen we graag de volgende onderwijsdagen aankondigen:

Onderwijstraining 'Samen leren, samen leven', module 1-4: vrijdag 5 oktober in Baarn.

Onderwijstraining 'Samen leren, samen leven', module 5 en 6: vrijdag 23 november in Baarn.

Wat kunt u verwachten? 1. Spiegelen met de methode. 2. Het belang van deze methode in het onderwijs. 3. De boodschap achter veelvoorkomende leer-en gedragsproblemen. 4. Inzicht in het aandeel van de volwassenen bij de leermotivatie van kinderen en stot slot: 5. Samen met ouders op weg naar een oplossing. Meer info op www.fluisterkind.nl

Opgave via het inschrijfformulier. Organisatie: de kindertolken Karin Höhle, Paula God en Karin Tooren. Prijs: 125 Euro. Voor meerdere deelnemers uit 1 team: 100 Euro. Dit is inclusief het werkboek en koffie/thee.Moeilijke kinderen bestaan niet


Het aantal kinderen en jongeren met zogenaamde gedragsstoornissen of psychosociale problematiek neemt hand over hand toe. Worden kinderen inderdaad 'moeilijker'? Of maken wij - ouders, pedagogen, de hele volwassen maatschappij - het kinderen steeds moeilijker?

Geen kind wil als een probleemgeval worden gezien. In feite zoekt een kind bondgenoten, mensen die in hem geloven, die zijn moeilijkheden erkennen, maar ook weten dat daar een unieke kracht achter zit - Henning Köhler.Ter harte nemen

Maatschappelijke ontwikkelingen waarvan de belangrijkste drijfveer is de hoop van kinderen waar te maken, zijn goede ontwikkelingen!

Variant op de uitspraak van Henning Köhler, Duits kinderpsycholoog en schrijver van het boek: Moeilijke kinderen bestaan niet. Juist in deze tijd op verschilende fronten is dit een geweldige meetlat om ons handelen langs te leggen.

Het brengt ons bij datgene wat werkelijk belangrijk is.


Zienderogen Beter

Het Fluisterkind - Leren luisteren naar wat je kind over jouw leven te vertellen heeft.
Initiator: Janita Venema. Mail | Fluisterkind.nl


Zienderogen Beter
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier | Afmelden